Bel ons: 0187-491 755 Direct schade melden

Een huis kopen

Stuur deze pagina door

Het kopen van een huis is voor de meeste mensen geen dagelijkse bezigheid. Er komt veel bij kijken en er moet van alles worden geregeld voordat u de sleutel definitief in handen heeft. Op deze pagina brengen we het hele traject in kaart en zetten we de aandachtspunten voor u op een rij:

Bij de aankoop van een huis krijgt u meestal te maken met ten minste drie experts: de makelaar, de hypotheekadviseur en de notaris.

De makelaar

Het is verstandig om u bij de keuze van het huis en bij de onderhandelingen over de prijs te laten bijstaan door een makelaar. Vaak heeft de verkopende partij ook een makelaar ingeschakeld. De makelaar weet precies waarop u moet letten bij uw huizenjacht. Hij weet letterlijk en figuurlijk wat er te koop is.

Tijdens het kooptraject organiseert hij de bezichtiging, hij adviseert over de bouwkwaliteit en eventuele verborgen gebreken. Bovendien is hij gewend over prijzen te onderhandelen. Hij kent de huizenmarkt en zal uit ervaring kunnen bepalen of de prijs van het huis reëel is. Het bedrag dat u daarvoor aan uw makelaar betaalt, bedraagt een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs.

De hypotheekadviseur

Voor de financiële aspecten van de aankoop kunt u terecht bij een verzekeringsadviseur. U kunt ook om advies vragen bij makelaars, hypotheekwinkels en andere bemiddelaars in hypotheken. Is de koop eenmaal rond dan zoekt hij voor u uit welke hypotheek aantrekkelijk voor u is en het beste aansluit op uw financiële situatie. De verzekeringsadviseur neemt daarbij een onafhankelijke positie in.

De notaris

Het is wettelijk verplicht om de notaris in te schakelen voor de feitelijke verkoop. Om de officiële nieuwe eigenaar van het huis te kunnen worden, moet er door de notaris een eigendomsakte (of transportakte) worden opgesteld. De notaris draagt eveneens zorg voor het opstellen van de hypotheekakte. Al deze stukken moeten onder het toeziend oog van de notaris worden ondertekend.

Koopakte

Vaak wordt er, in plaats van 'koopakte', nog vaak gesproken van een 'voorlopig koopcontract'. Ten onrechte, want met een ondertekende koopakte is de koop echt definitief. Tenzij er een beroep wordt gedaan op één van de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst. Bijvoorbeeld het 'voorbehoud financiering'. Dit betekent dat de overeenkomst wordt ontbonden als blijkt dat u de benodigde financiering niet binnen een bepaalde termijn rond kunt krijgen.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een landelijke regeling om het eigen woningbezit te bevorderen. Bij het afsluiten van een hypotheek kan NHG worden aangevraagd. Bij een lening met deze garantie staat het Waarborgfonds Eigen Woningen er borg voor dat de lening aan de geldverstrekker wordt terugbetaald.

Als u door onvoorziene omstandigheden de hypotheeklasten niet meer kunt betalen en het levert bij gedwongen verkoop onvoldoende op om de lening terug te betalen, dan vergoedt het Waarborgfonds het tekort aan de financier. Het Waarborgfonds kan dit bedrag vervolgens op u verhalen. Bij een lening met NHG is het risico voor de geldverstrekker lager. Daardoor kan hij u een lagere hypotheekrente aanbieden.